Chiar dacă ești cel mai bun șofer din lume, nu poți controla ce se întâmplă în trafic și cu siguranță nu poți garanta că mașina ta nu va avea nevoie de protecție. Partea bună este că în ziua de azi liniștea ta este ușor de obținut printr-o asigurare.
Există două tipuri principale de asigurări pentru vehicule, RCA (Răspundere Civilă Auto sau Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă pentru produse prin Accidente de Vehicule) și CASCO ( din expresia în limba engleză „Casualty and Collision”). Pe scurt, diferența între cele două tipuri de asigurări este aceea că polița RCA-ul este o răspundere civilă față de terți, iar CASCO acoperă cheltuielile de reparație pentru mașina ta, indiferent de cine este vinovat.
Important este de știut faptul că polița RCA este obligatorie, pe când cea CASCO este facultativă. Dacă ești surprins în trafic fără polița RCA vei fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei, se vor reține certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare, iar dacă nu se va face dovada plății poliței RCA în 30 de zile de la data în care ai fost prins de poliție, mașina va fi radiată din circulație.
De asemenea, la emiterea poliței RCA, se va emite și Cartea Verde, un document de asigurare ce acoperă pagubele produse terților prin accidente de vehicul în afara țării. Pentru că polița RCA este obligatorie, aceasta acoperă toate vehiculele cu care se circulă în trafic și nu se efectuează inspecție de risc. În cazul poliței CASCO este obligatorie inspecția de risc și se va primi asigurare doar dacă vehiculul îndeplinește un minim de condiții, regula de bază fiind să nu aibă avarii existente.
- Polița RCA despăgubește:
- Vătămări corporale sau deces
- Pagube materiale realizate într-un accident ușor
- Pagube ca și consecință a imposibilității de folosire a vehicului avariat
- Cheltuielile de judecată ale persoanei prejudiciate
- În cazul în care este vorba despre o întelegere amiabilă, acoperită de RCA, când mergi la asigurător vei avea nevoie de următoarele documente:
- Formularul de constatare amiabilă completat de ambii șoferi implicați în accident sau procesul verbal întocmit de agentul de Poliție
- Actul de identitate
- Permisul de conducere
- Certificatul de înmatriculare a vehiculului
- Cartea de identitate a vehiculului
- Procura notarială de la proprietarul persoană fizică – dacă vehiculul nu este al tău – sau împuternicire de la proprietarul persoană fizică.
- Polița CASCO acoperă:
- Ciocniri, derapări, răsturnări, zgârieturi, cădere în prăpastie, cădere în apă, căderea unor corpuri pe autovehicul
- Fenomene meteo extreme: trăsnet, grindină, inundație, cutremur, prăbușire sau alunecare de teren, avalanșă
- Acțiuni de vandalism ale terților
- Incendiu, explozie
Și nu în ultimul rând, este bine de avut în vedere faptul că dacă pentru polița RCA există sume asigurate fixe, stabilite prin lege, pentru polița CASCO ele se stabilesc pentru fiecare vehicul în parte, în funcție de valoarea de nou sau de piață a acestuia.