Unul dintre lucrurile de anul trecut, ce aduc prilej de bucurie, a fost, începând cu 1 februarie 2017, eliminarea timbrului de mediu din legislație. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat timbrul de mediu parțial ilegal, făcând această decizie obligatorie și pentru statul român. Iar veștile bune continuă, de anul acesta începând restituirile.
De la 7 august 2017, prin OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, se poate cere, în sfârșit, restituirea taxelor pe cale administrativă.
Dacă ai achitat taxa respectivă până la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, vei beneficia de restituirea sumei, plus dobânzi aferente, urmând câțiva pași simpli.
- În cazul în care ai dovada plății taxei auto actele necesare sunt:
- Cerere de restituire
- Documentul doveditor al plății taxei, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății (în original sau copie)
- Copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare
- În cazul în care nu ai dovada plății, actele necesare sunt:
- Cerere de restituire
- Copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare
- ** Dacă nu poți prezenta dovada plății, aceasta va fi verificată direct de către Fisc.
- În cazul în care ai plătit taxa auto, dar nu ai înmatriculat-o, actele necesare sunt:
- Cerere de restituire
- Documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate. Pe acest document persoana desemnată din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculări vehicule va înscrie mențiunea „taxă neutilizată”, îl va semna și ștampila.
Cererea de restituire alături de restul actelor necesare trebuie depusă până la data de 31 august 2018. Restituirile sumelor se vor efectua astfel:
- Pentru taxa specială pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018
- Pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Aceste cereri pot fi respinse în cazul în care nu este indicat un cont bancar în cerere, dacă nu sunt depuse toate documentele sau se descoperă că aceste sume au fost deja restituite. În cazul în care nu ești de acord cu decizia emisă de organul fiscal privind restituirea banilor, poți contesta această decizie în termen de 45 de zile de la comunicare.
Și pentru un plus de vești bune, este bine de știut că nu îți vei recupera doar suma achitată efectiv, ci și dobânzi ce se vor calcula și acorda din oficiu. Modelul de calcul al dobânzilor fiind 0,02% pe zi cuprinsă între data perceperii taxei/timbrului şi data restituirii efective. Pentru acest motiv, acești bani se vor vira ulterior virării banilor de taxe.